Με απόλυτη πίστη στην αυθεντική Ηπειρώτικη συνταγή που κληρονομήσαμε και ακολουθούμε εδώ και τρεις γενιές, φέρνουμε στο τραπέζι σας μια μελιτζανοπιτα εφάμιλλη με αυτές που έφτιαχνε η γιαγιά μας!
Τη μελιτζανόπιτα παραδοσιακά τη φτιάχνουν σε όλη τη Θεσσαλία, από τον Βόλο και τη Λάρισα μέχρι την Ελάτεια, σε διάφορες παραλλαγές.
Εμείς αν και Ηπειρώτες αποφασίσουμε να την εντάξουμε στον κατάλογο μας. Η μελιτζάνα σοταρεται με κρεμμύδι κόκκινη πιπεριά και τομάτα και μαζί με το τραγανό φύλλο δίνει μια υπέροχη γεύση!
Φύλλο: Αλεύρι 70%, Αραβοσιτέλαιο, Αλάτι, Νερό
Γέμιση: Μελιτζάνα, κόκκινη πιπεριά, τομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανός
ΟΔΗΓΙΕΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
1.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 για 90 λεπτά στις αντιστάσεις χωρίς απόψυξη. Θελουμε να ροδίσει σε όλη την επιφάνεια.
2.Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για να την κόψουμε.
Tip: Αφού κρυώσει πασπαλίζουμε με ζάχαρη και την «καίμε» με ένα φλόγιστρο ώστε να καραμελώσει.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην χρησιμοποιείτε το ταψάκι σε φούρνο αερίου ή φουρνάκι επιτραπέζιο. Μην το τοποθετείτε στο πάτωμα του φούρνου και μην ψήνετε σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από 180˚C.
Ελαιόλαδο
Αναμφισβήτητα το ελαιόλαδο είναι από τα πιο υγιεινά λίπη που υπάρχουν στον κόσμο και αποτελεί βασικό πυλώνα της Μεσογειακής διατροφής.
Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά τα οποία βοηθούν στην διατήρηση της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος. Ακόμη είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Ε.
Κρεμμύδι
Το κρεμμύδι είναι σχετικά φτωχό σε βιταμίνες και μέταλλα. Ένα μέτριο κρεμμύδι παρέχει το 20% της ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C που χρειαζόμαστε και μεταξύ 5% και 10% της αναγκαίας ημερήσιας δόσης βιταμίνης Β6, φυλλικού οξέος, καλίου και μαγγανίου.
Μεταξύ άλλων το κρεμμύδι έχει αντικαρκινική δράση, προστατεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ενισχύει τη σκελετική υγεία.