![](https://www.karanatsis.gr/wp-content/uploads/2024/12/karmponara-1.png)
![](https://www.karanatsis.gr/wp-content/uploads/2024/12/karmponara.webp)
Εδώ μιλάμε για μια πίτα που ενώνει δυο κουζίνες και δυο πολιτισμούς! Η παραδοσιακή ηπειρωτική κουζίνα συναντάει μια από τις πιο κλασικές ιταλικές συνταγές! Χωριάτικο φύλλο με γέμιση καρμπονάρα! Τραγανό μπέικον χοντρά μακαρόνια τυριά και κρεμα γάλακτος.
Η πίτα αυτή ήταν έμπνευση μας μέσα από την παραδοσιακή ηπειρωτική μακαρονοπιτα που μας έφτιαχνε η γιαγιά μας. Σκεφτήκαμε να κάνουμε μια παραλλαγή της και ένα πλήρες γεύμα σε μια πίτα.
Φύλλο: Αλεύρι 70%, Αραβοσιτέλαιο, Αλάτι, Νερό
Γέμιση: Μακαρόνια, μπέϊκον, κρέμα γάλακτος, τυρί Gouda, κεφαλοτύρι, αυγά, βούτυρο αγελάδος.
![](https://www.karanatsis.gr/wp-content/uploads/2024/12/karmponara-3.webp)
ΟΔΗΓΙΕΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
1.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 για 90 λεπτά στις αντιστάσεις χωρίς απόψυξη. Θελουμε να ροδίσει σε όλη την επιφάνεια.
2.Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για να την κόψουμε.
Tip: Αφού κρυώσει πασπαλίζουμε με ζάχαρη και την «καίμε» με ένα φλόγιστρο ώστε να καραμελώσει.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην χρησιμοποιείτε το ταψάκι σε φούρνο αερίου ή φουρνάκι επιτραπέζιο. Μην το τοποθετείτε στο πάτωμα του φούρνου και μην ψήνετε σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από 180˚C.
Φρέσκο Γάλα
Το γάλα είναι μια πολύ πλούσια, υψηλής διατροφικής αξίας τροφή, που έχουμε ανάγκη από πολύ μικροί για να κτίσουμε και να διατηρήσουμε έναν υγιή και γερό οργανισμό. Περιέχει μεγάλη ποικιλία συστατικών, (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, άλατα και βιταμίνες) σε υψηλή συγκέντρωση και άμεσα διαθέσιμων για αφομοίωση από τον οργανισμό.
Κασέρι
Το τυρί είναι μια από τις καλύτερες πηγές ασβεστίου και άλλων θρεπτικών συστατικών. Το ασβέστιο, η πρωτεΐνη, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και οι βιταμίνες Α, D, και K που περιέχονται στο τυρί, συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά και τα ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν τη μνήμη και τη γενική καλή εγκεφαλική λειτουργία.