Με απόλυτη πίστη στην αυθεντική Ηπειρώτικη συνταγή που κληρονομήσαμε και ακολουθούμε εδώ και τρεις γενιές, φέρνουμε στο τραπέζι σας μια πίτα αλλαντικών με άρωμα άλλης εποχής. Εφάμιλλη με αυτές που έφτιαχνε η γιαγιά μας. Το φύλλο είναι δουλεμένο στο χέρι, ανοιγμένο με τον πλάστη, αγνό, ποιοτικό και τραγανό όπως παλιά.
Για την πλούσια γέμιση χρησιμοποιούμε τα πιο αγνά υλικά αποκλειστικά από Έλληνες παραγωγούς.
Φύλλο: Αλεύρι 70%, Αραβοσιτέλαιο, Αλάτι, Νερό
Γέμιση: Μπέικον, Χοιρινή Ωμοπλάτη, Gouda, Ημίσκληρο τυρί, Γάλα πλήρες, Κρέμα γάλακτος 35%, μπεσαμέλ, αλάτι, πιπέρι.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170˚C.
2. Χαράξτε τα πάνω φύλλα της πίτας (6 μεγάλα ή 24 μικρά) μέχρι τη
μέση, αφού την αποψύξετε για λίγα λεπτά.
3. Τοποθετήστε την πίτα με το ταψάκι της στην κάτω σχάρα του φούρνου.
4. Ψήνετε για 1 ώρα και 10′ λεπτά περίπου κατά προτίμηση στη λειτουργία «αντιστάσεις» μέχρι να ροδίσει.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην χρησιμοποιείτε το ταψάκι σε φούρνο αερίου ή φουρνάκι επιτραπέζιο. Μην το τοποθετείτε στο πάτωμα του φούρνου και μην ψήνετε σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από 180˚C.
Κρεμμύδι
Το κρεμμύδι είναι σχετικά φτωχό σε βιταμίνες και μέταλλα. Ένα μέτριο κρεμμύδι παρέχει το 20% της ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C που χρειαζόμαστε και μεταξύ 5% και 10% της αναγκαίας ημερήσιας δόσης βιταμίνης Β6, φυλλικού οξέος, καλίου και μαγγανίου.
Μεταξύ άλλων το κρεμμύδι έχει αντικαρκινική δράση, προστατεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ενισχύει τη σκελετική υγεία.
Τυρί Gouda
Το τυρί είναι μια από τις καλύτερες πηγές ασβεστίου και άλλων θρεπτικών συστατικών. Το ασβέστιο, η πρωτεΐνη, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και οι βιταμίνες Α, D, και K που περιέχονται στο τυρί, συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά και τα ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν τη μνήμη και τη γενική καλή εγκεφαλική λειτουργία.