Με απόλυτη πίστη στην αυθεντική Ηπειρώτικη συνταγή που κληρονομήσαμε και ακολουθούμε εδώ και τρεις γενιές, φέρνουμε στο τραπέζι σας μια σπανακόπιτα εφάμιλλη με αυτές που έφτιαχνε η γιαγιά μας. Το φύλλο είναι δουλεμένο στο χέρι, ανοιγμένο με τον πλάστη, αγνό, ποιοτικό και τραγανό όπως παλιά.
Για την πλούσια γέμιση χρησιμοποιούμε τα πιο αγνά υλικά αποκλειστικά από Έλληνες παραγωγούς. Η φέτα μας είναι ΠΟΠ, το λάδι μας γνήσιο παρθένο ελαιόλαδο.
Φύλλο: Αλεύρι τύπου 70%, Παρθένο Ελαιόλαδο, Αλάτι, Νερό
Γέμιση: Σπανάκι, Φέτα Π.Ο.Π., Πράσο, Κρεμμύδι, Άνηθος,
Μάραθος, Μυρώνια, Καυκαλήθρες, Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170˚C.
2. Χαράξτε τα πάνω φύλλα της πίτας (6 μεγάλα ή 24 μικρά) μέχρι τη
μέση, αφού την αποψύξετε για λίγα λεπτά.
3. Τοποθετήστε την πίτα με το ταψάκι της στην κάτω σχάρα του φούρνου.
4. Ψήνετε για 1 ώρα και 10′ λεπτά περίπου κατά προτίμηση στη λειτουργία «αντιστάσεις» μέχρι να ροδίσει.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην χρησιμοποιείτε το ταψάκι σε φούρνο αερίου ή φουρνάκι επιτραπέζιο. Μην το τοποθετείτε στο πάτωμα του φούρνου και μην ψήνετε σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από 180˚C.
Σπανάκι
Οι θαυματουργές ιδιότητες του σπανακιού ωφελούν και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, οξυγονώνουν τον οργανισμό ενώ συντελούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Επίσης, δρα προληπτικά απέναντι στον καρκίνο του παχέος εντέρου, του οισοφάγου και των ωοθηκών ενώ οι επιστήμονες αναφέρουν, πως θωρακίζει και την καρδιά απέναντι σε μια σειρά παθήσεων.
Φέτα
Η φέτα είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και πρωτεϊνών, που έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία των οστών. Ακόμη η φέτα περιέχει καλά λιπαρά και προβιοτικά τα οποία βοηθούν το πεπτικό σύστημα. Τέλος λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε πρωτεΐνες επέρχεται ως αποτέλεσμα η ανάπτυξη του μυϊκού ιστού.
Πράσο
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Περιέχουν σημαντικά φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες (βιταμίνη Α, βιταμίνης Κ, βιταμίνης C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β) που έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία. Επίσης, είναι μία καλή πηγή σιδήρου.
Καυκαλήθρα
Ή αλλιώς το «Τορδύλιον το Άπουλον». Η καυκαλίδα είναι άγριο χόρτο εξαιρετικής ποιότητας, με ευχάριστο άρωμα. Χρησιμοποιείται περισσότερο στην παρασκευή χορτοπιτών και ως μυρωδικό αλλά τρώγεται και μόνο του ή βρασμένο μαζί με άλλα άγρια χόρτα. Περιέχει μεγάλες ποσότητες ασβεστίου.